ОДГОВОР СИСТЕМА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА У ВРЕМЕ ТРАЈАЊА ЕПИДЕМИЈЕ COVID-19

Датум: 24. April 2020 16:57 Категорија: Новости

ИЗВЕШТАЈ ПУ „КОЛИБРИ“ БАЧ У КРИЗНОЈ СИТУАЦИЈИ
                                     ОД 16.03.-03.04.2020.

Директор
КРАТКОРОЧНО 16.03.-03.04.2020.
 

  • 16.03.2020.Одржан састанак Колегијума ПУ у складу са препорукама МЗ РС и компетентних институција (о поштовању  безбедног растојања међу члановима ПК)
  • Договор око израде оперативног плана рада установе,
(од МПНТР РС стигло је само обавештење о обустави рада , званичног обавештења МПНТР, групе за предшколско васпитање и образовање у вези Предшколског програма нисмо добили)
  • Организовање дежурстава у установи за све запослене млађе од 60 година и који немају децу до 12 година. По пет запослених у групи дневно у засебним објектима у вртићима у Бачу, Селенчи и Малом Бачу. Све у складу препорукама које будемо добијали од надлежних институција ( МПНТР РС-ШУ, МЗ РС, Владе РС, ЛЗ-кризног штаба, )
  • Носиоци обавештавања родитеља, путем сајта ПУ, viber групе ПУ „Колибри“ Бач; директор, Тим за маркетинг установе, Тим за здрав живот и васпитачи у оквиру своје затворене фб групе.
  • Стављање обавештење о проглашеном ванредном стању од 15.03.2020. ( да установе образовања неће радити од понедељка 16.03.2020.) на улазна врата врата, огласне табле свих вртића.
  • Договори са васпитачима на дневном дежурству, путем вибер групе око сачињавања начина комуникације и садржајима информација са родитељима, са децом преко родитеља. ( у складу са дописом саветнице Весне Радуловић од 17.03.-23.03.2020.)
  • Сачињена је динамика контаката са родитељима, водили смо рачуна да комуникација буде што природнија ( да то буду информације које носе одређену поруку и зашто се препоручује…)
  • У нашој установи постоје платформе преко којих васпитачи комуницирају са родитељима као и васпитачи између себе. Свака васпитна група има затворену ФБ страницу, васпитачи вибер групу
  • ПУ преко ових платформи комуницирала је са родитељима и децом преко родитеља. Васпитачи са директором вршили су одабир проверених садржаја које су затим слали родитељима, деци, званична обавештења стављана су на сајт ПУ.
  • 23.03.2020.стигло је званично обавештење МПНТР „Одговор система предшколског васпитања и образовања у време трајања епидемије ковид-19“, с обзиром да су наши већ сачињени оперативни планови били у складу са препорукама наставили смо исте да реализујемо.
  • После званичног обавештењу МПНТР задужене су координаторке Актива васпитача целодневног боравка и Актива ППП да поред поменутих тимова буду задужене за праћење, обједињавање извештаја васпитача о реализацији активности са децом преко родитеља.
  • Обједињене извештаје на нивоу актива да координаторке актива шаљу директорки и сарадници.
  • Иницијатива од стране директорке да се поред осмишљених активности, планова са породицама, децом, да шијемо и маске за децу, родитеље са одушевљењем је прихваћена од стране свих запослених у ПУ.
  • Организован је и волонтерски рад свих запослених у ПУ у сарадњи са ЛЗ, МЗ у свим насељеним местима наше општине.
 
САДРЖАЈИ АКТИВНОСТИ ВАСПИТАЧА ЗА ПРЕДШКОЛСКИ ПРОГРАМ;
  • Обавештење о проглашеном ванредном стању у РС поводом пандемије ковид-19
  • Сет савета како са децом да разговарају о новонасталој ситуацији, линк „Мир и сигурност деце у дому у ванредним околностима“
  • Рад у оквиру раније формираних платформи комуникације ( фб и вибер групе, сајт ПУ)
  • Упуства о електонском упису деце – еВртић у ПУ з шк.2020/21. годину
  • Обавешрење о преузимању дечјих ствари из вртића у малим групама
 
Сарадња, размена искустава је велика између васпитача, директора, сви учимо, истражујемо, договарамо се како би на што бољи начин реализовали активности са децом у кућним условима уз подршку родитеља.
 
ИЗВЕШТАЈ АКТИВА ЗА ППП
 
Сви васпитачи ППП у сталном су контакту са родитељима и децом преко родитеља од проглашења ванредног стања.
Комуникација се одвија преко већ постојећих платформи ( затворене фб и вибер групе). Овакав вид комуникације се реализује са 93 % родитеља, са осталим родитељима комуникација се реализује путем СМС порука.
Реализација в-о рада, активности са децом на даљину сваки васпитач реализовао је сходно Плану в-о рада пре проглашења ванредног стања. Васпитачи су давали предлоге родитељима о активностима на теме из Плана в-о рада. Родитељима су слани линкови текстова, предлози игара, прича, позоришних представа… ( нпр. Видео позив са најбољим другом, како направити „еко-домаћи пластелин“. Родитељи су слали повратне информације у виду исказа, виде записа и фотографија различитих задатака, цтртеже пројектних задатака…
60% родитеља и деце давали су предлоге, идеје које су уважене за неке од активности.
На сајту вртића прослеђени су линкови за ликовне конкурсе на којима могу узети учешће деца ППГ , родитељима су прослеђена обавештења о објавама на сајту ПУ.
Прослављани су и дечји рођендани, честитке су биле у виду цртежа, видео записа, позива.
 
              ИЗВЕШТАЈ АКТИВА ВАСПИТАЋА ЦЕЛОДНЕВНОГ БОРАВКА
              Васпитачи и МС/В који раде са децом јасленог и вртићког узраста по проглашењу          ванредног стања ступили су у контакт са родитељима, децом путем постојећих раније формираних затворених сб и вибер група.
Комуникације се биле у виду обавештења, подршке, поздрава и похвала за децу и родитеље на спремност на сарадњу на даљину.
Родитељима је дата могућност да поделе интересантне идеје, активности са децом у оквиру заједничке групе.
Пример неколико активности, линкова;
  • Како разговарати са децо о корона вирусу
  • Упуства и израда „Личног ковчежића“ ( прој. „Самопоштовање“, слике ковчежића на фб групи)
  • Позоришна представа „Снежна краљица“ Ликовни радови, анализа на на зај. Фб гр.
  • Експеримент ( са сапуном и прљавом водом), видео записи
  • Задатак „Моја породица“, знак распознавања да сваки пут када буду стављали дечји исказ, запажања стављају испод слике, цртежа породице
 
 
 
 
 
У Бачу                                                                                                                   Директор:
03.04.2020.                                                                                                       Ана Бошкић