ПРОЈЕКАТ ,,СНАЖНИ ОД ПОЧЕТКА-ДАЈМО ИМ КРИЛА,,

Датум: 06. Novembar 2020 18:41 Категорија: Новости

ПРОГРАМ ЗА РОДИТЕЉЕ
 „СНАЖНИ ОД ПОЧЕТКА ДАЈМО ИМ КРИЛА“
 
Предшколска установа „Колибри“ Бач је започела реализацију пројекта „Програм за децу и породицу- СНАЖНИ ОД ПОЧЕТКА-ДАЈМО ИМ КРИЛА“, у сарадњи са ЦИП – Центром за интерактивну Педагогију уз подршку Светске банке и Фондације за отворено друштво.
У овом пројекту се осим наше Установе, налази још 15 установа из целе Србије.
ЦИЉ програма је да допринесе унапређивању услова одрастања, развој и добробит деце предшколског узраста.
Програм је намењен свим родитељима који желе да унапреде своје родитељске вештине, компетенције, који воле да уче и размењују искуства са другим родитељима
У нашој ПУ, целој општини учешће је узело 98 породица.
 

  Укључивањем у реализацију овог програма родитељи ће, између осталог, научити како да кроз игру:

  • Помогну детету да развије позитивну слику о себи,
  • Разумеју како да подрже игру детета и укључе се у њу,
  • Разумеју како квалитет комуникације утиче на развој детета и како је унапредити,
  • Васпитају дете пружањем подршке и успостављањем правила,
  • Разумеју како очеви и друге мушке фигуре имају важну улогу у одрастању и развоју дечака и девојчица.
Програм је бесплатан за родитеље ( очеве и мајке). За све укључене породице обезбеђен је сет материјала за игру и учење.
 Програм се реализује на даљину (онлајн) преко доступних средстава комуникације од стране васпитача из Предшколске установе „Колибри“, који су прошли обуку за фацилитаторе, реализаторе програма,  у трајању од два месеца (осам радионица).
Породице су подељене у две групе и реализоваће Програм у јесењем (новембар - децембар) и пролећном (април - мај) термину. Васпитачи који реализују овај програм (фацилитатори) ће водити родитеље кроз радионице и са њима на крају доносити заједничке закључке. У оквиру програма родитељи ће добити „Књигу о нама“, радну свеску коју ће моћи да попуњавају заједно са својом децом док реализују активности у оквиру радионица, а такође добиће и игре за целу породицу. Установа ће добити средства и материјал потребан за реализацију радионица, а на крају програма свако дете ће добити пригодан поклон.