Светски дан детета - 20.новембар

Датум: 18. Novembar 2022 16:34 Категорија: Новости

Светски дан детета или Међународни дан детета је годишњи међународни догађај који се слави 20. новембра. Установљен је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954. године са циљем да се у свим државама слави истог дана.

Осмишљен је да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом и добробит деце у свету. Овај дан се обележава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

 

Дечја права

Дечја права су утврђена Ковненцијом о правима детета, усвојеном од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1989. године, а коју су ратификовале 193 земље.[1]

 

Основни принципи Конвенције су:

 

• право на живот, опстанак и развој,
• најбољи интерес детета,
• право на партиципацију
• право на недискриминацију

Без обзира на то који датум му је посвећен, обележавање Светског дана детета требало би да има за циљ да усмери пажњу јавности на проблеме са којима се деца суочавају током свог одрастања. Овај дан треба да служи томе да се свако друштво подсети на одговорност коју има према деци, нарочито оној која се налазе у осетљивом положају и позове да преузме мере које су потребне како би се њихова добробит унапредила.